HIRDETÉS
Hirdetés

Algák

Algák

A tengeri akváriumokban mindig számtalan algafaj él. Ezeket az élőkövekkel telepítjük be. Nagy részük hasznos az akvárium egésze szempontjából. Jól beállt akváriumban a káros fajok növekedése minimális, az algaevő állatok képesek féken tartani őket. A nagy termetű, dekoratív algafajok tartása az utóbbi időben kezd elterjedni a korallos akváriumban is. Ezek egyrészt változatosságot teremtenek élénk zöld színükkel, másrészt gyorsan fejlődő telepeik ritkításával sok tápanyagot távolíthatunk el a rendszerből. Gyors fejlődésük miatt képesek elhasználni a tápanyagokat más fajok elől, így a többi alga szaporodását gátolják. A doktorhalak megeszik őket így azokkal együtt nem tarthatók. Nehezen tartható táplálékspecialista halak (pl. mandarinhalak, csikóhalak stb.) akváriumában jó ha sok algát tartunk mivel az ezek táplálékául szolgáló apró állatok kiválóan szaporodnak az algacsomókban.

mészalgaMészalgák vagy kőalgák
Kemény, meszes, rendszerint bevonatot képző fajok tartoznak ide. A színük a vörös, bíbor, rózsaszín minden árnyalata lehet. Ezek adják a korallos akvárium alaphangulatát. Erőteljes fejlõdésük az akvárium egészségének jele. A korallokat nem zavarják. Más, főként fonalas algák fejlődését gátolják azáltal hogy a köveket beborítják, elfoglalva a többi alga elől az élőhelyet. Az akváriumba az élőkövekkel telepítjük be a mészalgákat. Érdemes minél több fajt, ezzel sok színt begyűjteni. A különböző fajok különböző helyeken érzik jól magukat, emiatt egyes algafajok meghatározóvá válhatnak az akváriumban. A tengeri sünök az egyetlen élőlények amelyek képesek őket megenni, túl sok sün jelenlétében előbb-utóbb elfogynak a mészalgák. Egyesek szerint a sünök tevékenysége segít megelőzni valamely mészalga uralkodóvá válását, mivel a köveket letisztítva más fajok elõtt is megnyitják a letelepülés lehetõségét. A mészalgák erőteljes fejlõdéséhez megfelelő mészadagolás szükséges, a kálcium szint lehetõleg ne legyen 400 mg/l alatt.

Caulerpa taxifoliaCaulerpa fajok
Nagy termetű, gyorsan fejlődő algák. Testfelépítésük egységes: hosszú, a köveken kúszó ‘indán’ felfelé álló ‘levelek’, és az indát rögzítõ ‘gyökerek’. Persze mint a többi algának ennek sincsenek valódi levelei és gyökerei csak az erre a célra módosult szárrészei. Az inda fejlődő vége hegyes és fehér, ez akár napi több centimétert is növekedhet. Jellemzőjük a nagymértékű változatosság, az élőhelyük viszonyaitól (fény, hő, aljzat, vízáramlás stb.) függően különböző alakot vesznek fel. A korallokat elnyomják, ezért rendszeresen ritkítani kell õket. Egyes erőteljes fajaikat a doktorhalak alig fogyasztják, ezek telepítésével megpróbálkozhatunk doktorhalakat tartalmazó akváriumban is. Ilyen például a C.racenmosa ami golyókból összerakott változatos alakú, szőlőfürtszerű leveleket hoz. Másik kedvelt faj a C. sertularoides, ennek a levelei madártollszerűen finoman elágazók. Gyakori faj még a C. prolifera ami síma, lapos, hosszúkás leveleket fejleszt. A Caulerpa fajok fejlődésére jellemző, hogy egy erős vegetatív növekedési szakasz után rendszerint el szoktak pusztulni. Ez nem valódi pusztulás, hanem ivaros szaporodás: a növény teste szaporítósejtekké alakul át és kirajzik az akváriumban. Megelőzhető az elhalás, ha rendszeresen ritkítjuk az algát. Lehetőleg az idõsebb részeket távolítsuk el és a friss hajtásvégek maradjanak meg. Ha kevés az alga akkor is vágjuk el a hosszabb szárakat. Legyünk óvatosak, az algák rosszul tűrik ha összetörjük õket. Jó módszer, ha a szárat a kívánt helyen megnyomjuk. Ekkor az alga lezárja a sérült részt és ezután könnyen elvághatjuk. A Caulerpa algákon gyakran találunk apró, néhány milliméteres élősködõ csigákat. Ezek inkább kagylókra hasonlítanak, törékeny teknőik halvány zöldes színűek. Beleolvadnak a környezetükbe, nehéz őket felfedezni. Mindig nézzük át az algákat mielõtt az akváriumba tennénk őket mert ha egyszer behurcoltuk a csigákat nagyon nehéz őket kiirtani.75 faj, 56 változat, 87 megjelenési alak.


Kerek, lapos 2-3 cm átmérőjű tagokból összerakott alga, nagyon hasonlít a karácsonyi kaktuszhoz. Meszes testű,…

Bejelentkezés

Google translator

Hungarian Czech English French German Italian Romanian Russian

Díjak

Social network

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Tekintsd meg You Tube csatornánkat!

HIRDETÉS