HIRDETÉS
Hirdetés

Lágykorallok

Lágykorallok

Sokféle megjelenésű és igényű faj tartozik ide. Közös jellemzőjük a szilárd váz nélküli test. Akváriumban tartott fajaik fotoszintetizálnak, rendszerint szilárd táplálékot nem fogyasztanak. A nem fotoszintetizáló fajok napi rendszerességű táplálást igényelnek apró, plankton jellegű eleséggel. Ezek rendszerint nehezen tarthatók viszont rendkívül színpompásak lehetnek.

Anthelia, Xenia fajok

A Clavularia nemzetségre hasonlító polipokból állnak telepeik, melyek azonban rendkívül lágyak, és nincs olyan csövecskéjük, amibe vissza tudnának húzódni. Emiatt összehúzódott állapotban is láthatóak maradnak. Színük halvány, áttetsző barnás, fehéres, sárgás esetleg rózsaszínes. A két nemzetséget az különbözteti meg, hogy az Anthelia fajok polipjai álló vízben laposra kitárulnak, míg a Xéniák tapogatóinak vége felfelé kunkorodik. Az Anthelia fajok legtöbbje a köveket borító réteg formájában fejlődik, míg a Xenia fajok rendszerint törzset növesztenek. Igényeik azonban azonosak. Lágy, hullámzó telepeik az akvárium legszebb díszei közé tartoznak. Erős fényt és áramlást igényelnek, hogy az egész telep szinte lobogjon az áramlásban. Táplálékot nem fogyasztanak, viszont rendszeres nyomelem-adagolást, főleg jódot biztosítsunk az akváriumukban. Sokak szerint a vízben oldott szerves anyagokat is képesek felvenni, emiatt steril vízben lassan fejlődnek. Ezért az aktív szén és a fehérjehabozó erőteljes használatát lehetőleg mellőzzük. Rendkívül gyorsan fejlődnek, egyesek az algaszűrőhöz hasonlóan próbálják őket felhasználni a szerves anyagok eltávolítására. A magas hőmérsékletre nagyon érzékenyek.

Cladiella fajok

A kereskedelemben „Colt korall” néven szokták feltűnni. Törzses, fácska alakú fajok, nagyra kitáruló, lágy hatású ágakkal. Erős fényt és közepes vagy erős vízmozgást igényelnek. Táplálékot nem fogyasztanak. A melegre különösen érzékenyek.

Sinularia fajok

Sokféle alakjuk lehet, rendszerint barnás színűek, a köveket borító vastag bevonatot formáznak ujjszerű kinövésekkel, esetleg hosszabb-rövidebb törzsük is fejlődhet. Gyorsan növekvő korallok. Erős áramlást és sok fényt igényelnek. Táplálékot nem fogyasztanak.

Lobophytum fajok

Testük jellemzően a köveket borító rétegből kinövő ujjszerű vagy lapított nyúlványokból áll. Időnként vedlik, becsukódik és egy viaszos hártyát, fejleszt, ami pár nap után leválik. Ez természetes folyamat, a korallt megtisztítja a rárakódott szennyeződéstől és az algáktól. Sok fényt igényelnek. Ha a helyük nem megfelelő, akkor gyakran vedlenek, nem jönnek elő teljesen a polipjaik, vagy csak az állat egy részén jelennek meg. Táplálékot nem fogyasztanak.

Sarcophyton fajok (bőrkorall)

Gombaszerű, törzset és kalapot növesztő fajok. Apró polipjai hosszú nyélen ülnek a kalap tetején, közöttük apró másodlagos polipok találhatók. Közepes vagy gyenge vízmozgást igényelnek, hogy a polipjai éppen csak lengedezzenek. Erős áramlásban nem nyílnak ki teljesen, esetleg csak hosszú szoktatás után. Viszonylag alacsony intenzitású fényben is jól érzi magát, az erős fémhalogén megvilágításhoz szoktatni kell. Táplálékot nem fogyaszt. Ha szennyeződés kerül a kalapjára, akkor becsukódik. Ilyenkor egy csövön vagy pipettán keresztül fújjuk le a szennyeződést, ezután perceken belül ki fog nyílni. A Időnként vedlik, becsukódik és egy viaszos hártyát, fejleszt, ami pár nap után leválik. Ha jól érzi magát, akkor hónapok is eltelhetnek két ilyen vedlés között, de stressz hatására (hirtelen változás a vízminõségben, szállítás stb.) általában azonnal vedleni kezd. Ha sűrűn vedlik minden látható ok nélkül, akkor valami miatt nem érzi jól magát, rendszerint a vízminőséggel van baj. A hosszabb polipú, nagytermetű változatokba a bohóchalak beköltöznek.

Clavularia sp. (csillagkorall)

Rendszertanilag ide indákkal terjedő polipocskák tartoznak, melyek a pitypang termésének egy-egy magjához hasonlítanak. Ugyanis tapogatói finoman, tollszerűen elágazók. Az indákból 1-2 cm magas csövecskék állnak ki, melyekbe a polipok teljesen be tudnak húzódni. Az egyes polipok tapogatókoszorújának átmérője 2-5 cm lehet változattól függően. Színük többnyire piszkosfehér, de előfordulnak a zöld, sárga, narancs minden árnyalatában, és többszínűek is lehetnek. Közepes megvilágítással is beérik. Mérsékelt vízáramlást igényelnek. Táplálékot nem fogyasztanak.

Briareum (Pachyclavularia) sp. (csőkorall)

Néha ezt is Clavularia néven árulják. A köveket borító réteget alkot. Váza puha szaruszerű réteg, melyből sűrűn egymás mellett állnak a polipoknak otthont adó kb. 1 cm hosszú csövecskék. Színe barnás, vöröses vagy bíbor, hasonlít a mészalgák színéhez. A polipjai kb. 1 cm-nyit állnak ki a csöveikből, 2-3 mm vastagok. Tapogatóik 1-2 cm hosszúak, barnák, sokszor a végük sárgás vagy zöldes színben fluoreszkál. A polipok közepe a tapogatók között fehér, zöldes vagy sárgás. Erős kék fényben rendkívül szép látványt nyújtanak. Közepes vagy erős fényt és erős vízáramlást igényelnek. Csak megfelelő áramlásban nyílnak ki a polipjai teljesen, ekkor telepük úgy néz ki mint a szélben hullámzó búzamező. Ha ezt nem kapja meg akkor az egyes polipok tapogatókarjai szélesre kitárulnak, rövidebbek lesznek és lassan elvesztik színüket. Ilyenkor a telep kócos, gondozatlan formát vesz fel. Táplálékot nem fogyaszt. Érzékeny a hirtelen változásokra, az utántöltő víz beöntésekor másodpercek alatt összehúzódnak a polipjai, jellegzetes rövid göndörödő ‘frizurát’ alkotva. Sokat segít ennek az elkerülésében ha az utántöltő víz pH-ját meszes vízzel beállítjuk 8.5-9 közé.

Szarukorallok

Jellemzőjük a rugalmas központi váz, amelyet egybefüggő élő réteg borít. Egyes fajaik az aljzaton terjednek bevonatot képezve. Az ágas, felfelé növekvő fajok között sok legyező alakút találunk. Két nagy csoportjukat különíthetjük el az igényeik alapják: az egyik csoport fotoszintetizál, a másik nem. A fotoszintetizálók akváriumban könnyebben tarthatók, sok fényt és erős áramlást igényelnek. A másik csoport apró lebegő élőlényekkel táplálkozik, ezek tartása nehéz, akváriumi tartásuk nem ajánlott. Megfigyelhetjük, hogy némelyik faj a lágykorallokhoz hasonlóan vedlik, vékony viaszos hártyát képez a testén ami néhány nap alatt leválik.

Írta: Barna János


Bejelentkezés

Google translator

Hungarian Czech English French German Italian Romanian Russian

Díjak

Social network

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Tekintsd meg You Tube csatornánkat!

HIRDETÉS