HIRDETÉS
Hirdetés

Házas csigák

Házas csigák

Sok csigafaj hasznos az akváriumban fejlődő algák elfogyasztása miatt. Ezek a növényevő fajok kiválóan használhatók az akvárium tisztántartására. Szintén hasznosak az apró, aljzatban élő csigák mivel elfogyasztják a felhalmozódó törmeléket és mozgatják a talajt. Sok ragadozó csiga is akad, ezek korallokat és más puhatestűeket fogyasztanak. Az élőkövön sok csiga fog betelepülni, ezeket figyeljük meg és a károsakat távolítsuk el. Néhány hasznos apró termetű faj el tud szaporodni az akváriumban.
Általában érvényes szabály, hogy a kerek nyílású házat viselõ csigák hasznos növényevők vagy törmeléket fogyasztanak. A ragadozó csigák szájnyílása rendszerint kihegyesedik és csatornában végződik ahol kinyújtják hosszú, csőszerű szifójukat. Persze ez alól a szabály alól is akadnak kivételek. A legtöbb csiga ártalmatlan, nem kell aggódni a jelenlétük miatt.
TrochusTrochidae család (Astrea, Trochus, Turbo, Tectus nemzetségek): Nagy termetű, 5-15 cm-re megnövő algaevõ csigák. A Turbo nemzetség fajai az éticsigára hasonlítanak, de házuk vastag, bibircsókos. A többi nemzetség tagjainak a háza tökéletes kúp alakú. Ezek a csigák időnként itthon is kaphatók, sajnos elég drágán. Néha az élőkövekkel is betelepülnek. Kiváló algaevők.
Monodonta nemzetség: A Trochidae családhoz tartozó csigák. 2-3 cm-es erős, az éticsigához hasonló házban élnek. A Földközi-tengerben, így az Adriában is előfordul több fajuk. Ezek a part menti köveken nagy tömegben élnek. Kiváló, telhetetlen étvágyú algaevők. Eleinte gyakran kimásznak a vízből, de késõbb alkalmazkodnak az akvárium körülményeihez. Szárazon több napot is kibírnak mert házukat fedővel elzárva védettek a gyors kiszáradás ellen. Ha megtaláljuk őket az akváriumon kívül akkor ne dobjuk ki hanem tegyük vissza a vízbe. Többnyire perceken belül előjönnek akkor is ha kívülről teljesen száraznak tűntek.
Szabadon úszó lárvaállapotuk rövid, így az akváriumban is ki tudnak fejlődni. Minden külön beavatkozás nélkül időnként megjelennek az 1-2 mm-es fiatal csigák. Ha elegendő alga áll a rendelkezésükre akkor felnevelhetők.


Turbó csiga, úgy is ismert, mint turbán csiga vagy korona kagyló megtalálható a szirtek ürgeiben…

Bejelentkezés

Google translator

Hungarian Czech English French German Italian Romanian Russian

Díjak

Social network

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Tekintsd meg You Tube csatornánkat!

HIRDETÉS