HIRDETÉS
Hirdetés

Tengeri csillagok

Tengeri csillagok

A legtöbb tengericsillag ragadozó, csigákat, kagylókat, korallokat stb. esznek. Ezek alkalmatlanok korallos akváriumokba. Akad azonban szép számmal törmelékevő, ártalmatlan faj is melyekkel változatosabbá tehető az akvárium élővilága, emellett hozzájárulnak a hulladékok eltüntetéséhez és a talaj mozgatásához. Leginkább a Fromia, Gomophia, Linckia és a Nardoa nemzetségek képviselői alkalmasak korallos akváriumba, valamint a kígyókarú csillagok szinte minden faja. Ez utóbbiakon kívül a többi tengericsillag rendszerint nem hosszú életű akváriumi körülmények között mivel nem lehet őket etetni. Amelyik fajok az apró törmeléken és algákon kívül nagyobb táplálékdarabokat is elfogyasztanak azok rendszerint a többi élőlényt is háborgatják, korallos akváriumban nem tarthatók. Ezzel éppen a könnyen táplálható fajokat zárjuk ki. Ha a csillagok nem találnak elegendő táplálékot akkor lassan, néhány hónap esetleg egy év alatt elpusztulnak. Csak akkor vásároljunk ilyeneket ha nagy akváriumunk van sok élőkővel, akkor is csak 1-2 db-ot.

Apró tengeri csillagok
Az élőkövekkel rendszerint betelepülnek apró, 1 cm körüli méretű fehéres vagy kékes csillagok. Ezek legtöbbje ártalmatlan alga- és törmelékevő, de akadnak olyanok is amik az apró polipú kőkorallokat fogyasztják. Ezért figyeljük őket ha ilyeneket tartunk. A kis csillagok gyorsan szaporodnak osztódással, emiatt a legtöbb példány szabálytalan alakú.

Kígyókarú csillagok
Nappal főként kövek alatt rejtőznek, éjjel aktívak. Törmelékevők, az aljzatot is lazítják. Sokat segítenek az ételmaradék eltakarításában. Bármilyen haleledelt jó étvággyal fogyasztanak, meglepően nagy méretű darabokat is magukba tömnek. Ilyenkor nagy púp jelenik meg a korongjukon ami csak a táplálék megemésztése után tűnik el. Etetéskor gyorsan észreveszik a táplálék jelenlétét, azonnal felélénkülnek. Leginkább a síma, hengeres karú fajokat tarthatjuk könnyen, ezek mozgékony mindenevők, aktívan keresik a táplálékot. A szőrös karúak legtöbbje a vízből szűri ki az eleséget a hosszú szőrszálai segítségével. Keveset mozognak. Az akváriumban kiválasztanak egy nekik tetsző rejtekhelyet ahonnét rendszerint csak a karjaik lógnak ki. Nagyobb szemcsés táplálékot is megesznek ha azt a karjaik közé helyezzük. A kígyókarú csillagok az akváriumban is szaporodhatnak ivaros úton. A kicsik lassan fejlődnek, hónapok alatt is csak 3-4 mm-es átmérőjű lesz a testük.


Ez a békés természetű, szürke és vagy krém színű tengeri csillag nagyon hasznos a 3…
Méret: 30 cm ( ez egy akváriumban elérhető maximális méret ) Származás: Indiai-óceán, Csendes-óceán déli…
Származásása a Fiji-szigetek és Tonga (Ausztráliától keletre), de a Vörös-tengerben, és keletafrika partjainál is találtak…

Bejelentkezés

Google translator

Hungarian Czech English French German Italian Romanian Russian

Díjak

Social network

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Tekintsd meg You Tube csatornánkat!

HIRDETÉS